Jak vybrat gril?

Grilování Češi milují! Na zahradách, balkónech, a dokonce i v kuchyních. Tam všude dnes můžeme najít gril. Moderní nabídka grilů je skutečně bohatá, každý si tak může vybrat přesně takový, jaký odpovídá jeho potřebám. Plánujete grilovat v bytě? Chcete pořádat velké party? Budete grilovat často nebo je pro vás důležitější jednoduchá přenositelnost? Grilování je o dobrém jídle, pití, ale i o vytvoření příjemné atmosféry. Pokud váháte, zda je pro vás lepší plynový, elektrický, nebo gril na dřevěné uhlí, náš článek vám poradí.

Podle čeho vybírat gril?

Jak vybrat ideální gril?

Pokud si rádi vychutnáváte romantiku a maso ovoněné kouřem, vsaďte na gril na dřevěné uhlí. Velmi oblíbené jsou také plynové grily. Při větrnějším počasí vás neobtěžuje poletující popílek, nepotřebujete přívod elektřiny a většina z nich má vyřešeno i odchytávání odkapávajícího tuku (= zdravější příprava jídla). Elektrické grily jsou bezpečnéjednoduché na obsluhu i údržbu a co především – můžete je používat jak na zahradě, tak i v kuchyni. Naše tabulka vám napoví, jaký typ grilu pro vás bude tím pravým.

Typy grilů aneb není gril jako gril

  • Plynový gril: by měl mít pevnou stabilní konstrukci, dostatečně velkou odkládací plochu a optimálně alespoň dva nezávislé hořáky. Velkou výhodou je, má-li gril navíc ještě jeden boční hořák, který můžete využít pro přípravu příloh, omáček apod.
  • Elektrický gril: můžete vybírat z modelů s klasickým roštem, na kterých na potraviny působí přímý žár topné spirály, nebo modelů s celokontaktní plochou vyrobenou z různých materiálů. Nejčastěji bývají ve formě tzv. kontaktního grilu
  • Grily na dřevěné uhlí: by měl být vyroben ze špičkové pevné oceli a v ideálním případě se smaltovým povrchem. Měl by mít i jednoduchou konstrukci složenou ze dvou hlavních částí – kotle a víka. Ve spodní části kotle a ve víku nesmí chybět průduchy pro přívod vzduchu a potřebná je i miska na zachytávání popela
  • Přenosné grily – mezi grily na dřevěné uhlí často najdete i tzv. přenosné grily. Ty jsou obvykle kulovitého tvaru, ve spodní části mají rošt na spalování dřevěného uhlí, u dna je pak vzduchový přívod a popelník. Díky malým rozměrům a hmotnosti je můžete bez problémů přemisťovat a využít je třeba pro piknik v přírodě nebo dovolenou v kempu.

Materiál a pracovní plocha grilů

U roštů si obvykle vystačíte s nerezovým nebo chromovým materiálem, které jsou vhodné pro přípravu drtivé většiny pokrmů. Pro grilování steaků jsou výborné i litinové rošty, které dokonale vedou a předávají teplo. Ze stejného důvodu se však nehodí pro nepřímé grilování. Velmi dobrou volbou jsou proto grily na dřevěné uhlí s vyměnitelným systémem roštů, popř. vybavené dvěma a více rošty.

Kromě většího počtu hořáků nabízejí kvalitnější plynové grily také rozdělené pracovní plochy na vyklápěcí rošt a tál s možností vyjmout prostřední oválnou část litinového roštu. Nahradit ji můžete třeba WOK pánví pro přípravu asijských jídel, pizza kamenem nebo třeba pánví na paellu. Pracovní plocha bývá nejčastěji kamenná, nebo teflonová. Kamenné grilovací plochy bývají hladké a slibují nejzdravější způsob přípravy pokrmů.

Teflonové plochy mívají žebrovaný nebo hladký povrch. Žebrování se hodí k přípravě masa nebo ryb, hladkou využijete třeba při přípravě vajíček nebo palačinek. Jejich výhoda spočívá nejen v rychlejším ohřevu potravin, ale většina jich rovněž nabízí možnost rozevření do vodorovné polohy, čímž zdvojnásobíte velikost grilovací plochy.

Výhody a nevýhody jednotlivých typů grilů

Co vás ještě může zajímat (vychytávky u grilů)?

  • Jste-li milovníkem pizzy nebo asijských pokrmů vsaďte na gril, který má grilovací rošt s odnímatelným středem. V takovém případě totiž můžete využít WOK pánev nebo tál na pizzu a pustit se do přípravy výborné číny či křupavé pizzy.
  • elektrického grilu si dejte pozor na výkon, aby grilování netrvalo zbytečně dlouho. 
  • Vhodné je rovněž volit grily s praktickým piezzo zapalováním – k zapnutí stačí jednoduše stisknout knoflík.

  • Většina z elektrických grilů má vyndavací grilovací desky, které můžete mýt přímo v myčce. Významně vám to usnadní jejich očistu!

  • Nepodceňujte použití víka u grilů na dřevěné uhlí: budete grilovat úsporněji, můžete grilovat v dešti a zimě a můžete i udit.
  • Narazit můžete také na barbecue raclette grily. Druhé zmiňované jsou určeny pro přípravu (nejen) tradiční švýcarské pochoutky – rozpuštěného polotvrdého sýra.

Co se vám může při grilování hodit?