Jak vybrat domácí pekárnu?

Omamné vůni čerstvě upečeného chleba se vyrovná máloco. Najít však v dnešní době skutečně kvalitní čerstvý bochník, který by nebyl vyroben ze zmrazených polotovarů a obsahoval všechny důležité živiny, není snadný úkol. Domácí pečivo si můžete vyrobit přesně podle vašich představ a potřeb. Vykouzlíte například bezlepkový, kváskový nebo banánový chléb. Příprava je jednoduchá, pekárna se postará o vše – od zamíchání surovin a uhnětení těsta přes jeho vykynutí až po samotné upečení. Podívejte se, na co se při výběru vaší soukromé domácí pekárny zaměřit.

 

Vyberte tu pravou do své kuchyně

Kvalitních pekáren je dnes na trhu opravdu hodně. Jak najít tu ideální pro vás a vaši rodinu? Před výběrem se nejprve zamyslete, kolik máte prostoru. Pokud nechcete, aby vám domácí pekárna jen zapadala prachem, zkuste jí vyčlenit čestné místo na kuchyňské lince. Váží totiž v průměru okolo 5-8 kg, což je na pravidelnou manipulaci už poměrně dost. Co se týče výšky, nezapomeňte počítat s rezervním prostorem potřebným k otevření víka. Našli jste vhodné místo? Paráda! Je načase zvážit kolik toho plánujete péci.

Velikost pekárny může být vhodným parametrem, od kterého se při výběru odrazit. Pokud máte speciální dietu, například bezlepkovou, a plánujete péct víceméně jen pro sebe, bude vám stačit i menší pekárna, kde podle konkrétního modelu upečete 500-1000g bochník. Pokud máte strávníků více, nebo to jednoduše plánujete rozjet ve velkém, můžete si vybírat z větších modelů s kapacitou až do 1600 g, které už zvládnou i pořádný pecen. A nebojte se, ve větší pekárně v pohodě upečete i menší chlebíček – většinou disponují i ​​vyjímatelnou přihrádkou, díky které můžete péct i 2 bochníky najednou. Objemnější nádobu doporučujeme i tehdy, když chcete využívat doplňkové funkce pekárny, jako například zavařování.

 

Jaké hnětací háky zvolit, a kolik?

S velikostí domácí pekárny úzce souvisí i počet háků na hnětení. Dostupné jsou  jednohákové a dvouhákové. Menší pekárny mají většinou jeden hnětací hák, větší bývají vybaveny dvěma, najdou se ale i větší s jedním hákem. Jestli plánujete pekárnu využívat i k hnětení těsta, které pak dáte do trouby, případně máte rádi recepty bohaté na semínka, doporučujeme dvouhákovou pekárnu kvůli důkladnějšímu a vzdušnějšímu prohnětení.

Běžné nenáročné těsto na menší chlebíček v pohodě vyhnete i 1 hák, je však potřeba počítat s tím, že výsledný bochník bude spíše vyšší a hranatější. To je však dáno zejména užším tvarem nádoby, na počtu háků v konečném důsledku až tak nezáleží. Připravte se také na to, že obyčejné hnětací háky zůstávají v těstě i při pečení a lze je vybrat až po něm, jemnému poškození povrchu pečiva se tedy při vybírání nevyhnete. Pokud chcete ohromit dokonale hladkým bochníkem, jedním z řešení je volit háky sklopné, případně těsto nechat v pekárně vykynout a dopéct v troubě.

Funkce a programy: co všechno pekárna dokáže?

Pokud jste se rozhodli pro koupi domácí pekárny, byla by škoda, kdyby dokázala dělat jen chléb. V mnoha z nich proto dokážete vykouzlit i jiné druhy pečiva (například bagety), vyrobit džem nebo jogurt, a dokonce i domácí škvarky. Při výběru se nenechte nalákat na vysoký počet programů, zaměřte se spíše na jejich rozmanitost. Určitě oceníte, když pekárna zvládne kromě chleba připravit i těsto na pizzu apod. Většina pekáren má také speciální programy na bezlepkové recepty, ty však nejsou nezbytností – bezlepkové pečivo zvládnete i bez nich.

Velmi užitečnou funkcí je možnost nastavení odloženého startu. Večer si jednoduše zvolíte, kdy má přístroj začít pracovat a ráno se můžete těšit na čerstvý chléb z domácí pekárny. Pokud plánujete péct v noci, věnujte zvýšenou pozornost hlučnosti. Průměrné hodnoty hluku se u pekáren pohybují od 50 do 60 dB. Samozřejmě, čím méně, tím lépe. Ideální také je, aby byla pekárna vybavena funkcí udržení teploty alespoň na 60 minut. Pozor si dejte zejména na to, že mnohé, i dražší modely, musí před dalším pečením zcela vychladnout.

Samozřejmou by měla být možnost volby propečení kůrky – většina pekáren má na výběr minimálně 2 stupně. Počítejte s tím, že chlebíček z domácí pekárny bude křupavý pouze z vrchní strany. Je to proto, že na zbývajících pěti stranách se během pečení dotýká stěn pekárny.

 

Na co dále nezapomenout?

Ovládání volte jednoduché a přehledné, práci si přece chcete usnadnit, ne zkomplikovat. Většina pekáren je vybavena displejem s tlačítky, na kterém si můžete průběh pečení nejen nastavit, ale i sledovat v jaké je fázi a kolik ještě zbývá do skončení programu. Výhodou je, pokud jsou tlačítka přehledně popsána a není jich zbytečně mnoho (obvykle je jich do cca 8). U ideálního modelu by také nemělo chybět průhledné víko, případně i vnitřní osvětlení. Těsto tak můžete zkontrolovat i bez otevírání víka, které by ho mohlo způsobit splasknutí těsta.

Pozornost věnujte i volbě materiálu. Velké množství pekáren je zevnitř ošetřeno teflonem, díky kterému se těsto nepřilepí. Tento materiál se také dobře čistí, nevýhodou však je, že se snadno poškrábe, může se také loupat. Na trhu najdete i nerezové varianty, u kterých oceníte dlouhou životnost a vysokou odolnost, na druhé straně je tento materiál přilnavější než teflon, těsto se tak může snadněji připéct a obtížněji se vyklápět z formy. To lze ošetřit jemným vymazání formy, ale většinou stačí počkat, dokud pečivo trochu nevychladne, vyklápí se tak lépe než za horka.

Na trhu jsou dostupné i pekárny, které mají nádobu potaženou keramickou vrstvou – ta má výborné termoizolační vlastnosti a není náchylná na poškrábání. Je s ní však potřeba manipulovat velmi opatrně, snadno ji totiž můžete poškodit a už jedna prasklina znehodnotí celou nádobu.

Co cena a spotřeba?

Nejlevnější domácí pekárny koupíte již okolo 1 400 Kč, zde však třeba počítat s nedostatky jako jsou vyšší hlučnost či levné materiály. Vůně nahřátého plastu namísto voňavého chleba asi nikoho nepotěší. Pokud to s pečením domácího chleba a dalšího pečiva myslíte vážně, doporučujeme na začátku zainvestovat. Nemusíte si při tom vybírat jen z nejdražších modelů – kvalitní domácí pekárnu na běžné používání koupíte už kolem 2 500 Kč. Oblíbené a spolehlivé jsou například domácí pekárny Eta, Gorenje či Tefal.

Obáváte se vysokých účtů za energii? Je pravda, že programy domácích pekáren trvají několik hodin, avšak spotřeba při zpracovávání těsta (hnětení, kynutí) je minimální, průměrná domácí pekárna má navíc několikanásobně nižší spotřebu energie než elektrická trouba (cca 0,2-0,5 kWh/pečení). Šetříte také na surovinách, nemluvě o tom, že máte plnou kontrolu nad jejich kvalitou. Můžete použít některé z již hotových směsí, inspirovat se recepty pro domácí pekárnu nebo zalistovat v babiččiny kuchařce – je to jen a jen na vás. Fantazii a chutím se meze nekladou. Tak směle do pečení!

Doporučené produkty