Dopřejte si kvalitní domácí potraviny

Nedáte dopustit na potraviny připravené doma? Rádi experimentujete a nebaví vás kupovat jídlo, ve kterém jsou samá „éčka“, barviva, konzervanty, zvýrazňovače chutí a další všemožné látky, které vypadají jako chemická sloučenina? Pojďme se společně vydat za tajemstvím domácího vaření a kuchtění. A nemějte obavy, není to žádná věda!

DOMÁCÍ CHLÉB: křupavá kůrka a neodolatelná chuť

Pokud vás nebaví hníst těsto v rukách, bude nejsnazší pořídit si domácí pekárnu. Nemusíte si špinit ruce ani žádné nádobí, misky a vařečky. Nachystáte si pouze suroviny a šup s nimi do pekárny. Vše se samo promíchá a uhněte se těsto, které se nechá vykynout. Jakmile je těsto připraveno, začne pekárna péct. Výsledkem je krásně voňavý a křupavý chleba, který můžete servírovat do nachystané ošatky, nebo využijte bavlněný uzavíratelný vak. Jestli jste se rozhodli připravit si chleba v pečicí troubě, potřebujete vhodnou nádobu na těsto. A rozhodně se neobejde bez kvalitního kvásku. Jednoduchý, ale výtečný kvásek můžete vyzkoušet podle následujícího receptu: 

DOMÁCÍ ZMRZLINA: to pravé osvěžení

Je snadné jít do obchodu, vybrat si zmrzlinu a mít vše bez práce. Ale přiznejte si, vyrobit zmrzlinu svépomocí bude mnohem zábavnější i zdravější. Na přípravu pravé domácí zmrzliny potřebujete jen jediné – zmrzlinovač. Pokud jste zkusili vyrobit zmrzlinu v misce a dát ji do mrazáku, výsledkem byl nejspíše tuhý kus ledu plný křupajících krystalků. Jenže správná zmrzlina musí být jemná, krémová a nadýchaná.

Většina zmrzlinovačů funguje tak, že misku nejdříve namrazíte, poté do ní nalijete připravenou směs a necháte přístroj míchat. Výhodou je rychlost, se kterou je zmrzlina připravena. Nevýhodou pak, že pro přípravu další várky musíte misku opět namrazit, což může trvat i celý den. Zakoupit ale můžete i samochladicí zmrzlinovač (s vlastní chladicí jednotkou), u kterého odpadá nutnost vkládání misky do mrazničky. Dokáže totiž průběžně a důsledně míchat připravenou směs i během mrazení.

DOMÁCÍ MÁSLO, SÝR ČI JOGURT: budete se oblizovat

Ačkoliv se může zdát, že vyrobit si domácí máslo je docela věda, není tomu tak. Pokud toužíte po vlastnoručně vyrobeném másle, stačí zakoupit smetanu na šlehání s tučností kolem 31–33 %. Při výběru smetany ale věnujte dostatečnou pozornost etiketě. Ne každá je totiž vhodná. Nekupujte stabilizovanou smetanu, nebo výrobek obsahující karagenan. Stabilizátor totiž oddaluje okamžik, kdy se z nadýchané šlehačkové hmoty stává máslo. Vyrobit vlastní máslo by se vám tak nemuselo podařit.

Příprava sýru je lehce složitější. Vyplatí se začít měkkými sýry a pokračovat ke tvrdším. Na počátku výroby je mléko. Nejlepší je samozřejmě domácí, ale postačí i kupované. Nepoužívejte ale trvanlivé ani odtučněné. Potřebovat budete také mikrobiální startovací kulturu. Osvědčena je obyčejná kvalitní zakysaná smetana a syřidlo na bázi enzymů. 

Pokud máte dostatek času a chuti, můžete se pustit do výroby domácího jogurtu. Jednodušší je to s využitím tzv. jogurtovače. Na výrobu jogurtu potřebujete jen několik základních surovin a potřeb. Neobejdete se bez mléka a kvalitního bílého jogurtu s živou kulturou. Poté si nachystejte několik sklenic. Připravenu pro vás mám jednu opravdovou pochoutku:

Kromě již zmíněné smetany se vám bude hodit vhodná souprava pro přípravu sýra, netkané plátno a využít můžete i set obsahující podnos s poklopem. Na hotové máslo doporučujeme kvalitní máslenku.

DOMÁCÍ ŠUNKA: opravdová delikatesa

Výroba domácí šunky není vůbec složitá! Říkáte si, proč si dávat práci s výrobou uzeniny, když v každém supermarketu jich najdete bezpočet? Jedním z důvodů je samozřejmě to, že se vyhnete dusitanům, škrobům i nekvalitním tukům, které šunky z obchodu obvykle obsahují. Druhým jsou finance. Za cenu kupovaných uzenin vás čekají doslova domácí hody. Domácí šunku si navíc můžete naporcovat a zamrazit. Zdravou svačinku tak budete mít kdykoliv po ruce.

Základem je kvalitní maso, nejlépe od řezníka. Nesmí chybět sůl, tlačenkové střívko, větší hrnec a trocha cukru a pepře. Mezi nejčastější masa, která se na výrobu šunky používají, jsou vepřová kýta, kuřecí stehna a prsa + králičí maso. Někdo využívá i tzv. rychlosůl, což je solicí dusitanová směs sloužící k nakládání a předúpravě masa. Pokud upřednostníte jednodušší variantu, zakupte šunkovar jehož součástí bude i teploměr. Dále využijete sáčky do šunkovaru a mlýnek na maso. Dále pokračujte podle návodu daného šunkovaru...

 

DOMÁCÍ TĚSTOVINY: nebojte se experimentovat

Ty nejlepší těstoviny připravíte z jemné pšeničné mouky typu 00. O něco lepší je však tvrdá pšenice tzv. semolina. Těstoviny vyrobené z této mouky se nebudou lepit, nerozvaří se a lépe je uvaříte „Al Dente“ neboli na skus. Pokud rádi experimentujete, ochuťte těsto bylinkami, drceným pepřem, rajčatovým protlakem, špenátem, kurkumou, přidejte jemně umleté houby či jemně nasekané petrželky. Na výrobu těstovin a nudlí budete potřebovat kvalitní ruční strojek. Součástí mohou být nástavce na rozvalování těsta, široké i tenké nudle, špagety, či výrobu plněných raviol.

DOMÁCÍ OVOCE: není nad úrodu z vlastní zahrádky

Není nad to, mít ve špajzce zásoby domácích marmelád, kompotů, sušených hub či domácí vegety. K tomu je ale zapotřebí mít i kvalitní pomůcky, aby šla práce snadno a rychle od ruky. Pro ty z vás, kteří milují ovocné a zeleninové nápoje, jsou tu odšťavňovače nebo smoothie mixéry. Další možností, jak zužitkovat domácí úrodu, jsou sušičky. Speciální hrnce s jednotlivými patry, které nabízí sušení ovoce, zeleniny, hub, bylinek, ale také masa a ryb. Na výbornou marmeládu je pak zapotřebí kvalitní zavařovací hrnec.

Nejoblíbenější pomocníci při výrobě domácích potravin:

Doporučené produkty