Jezte zdravěji! Vyzkoušejte RAW food

Pokud jste už někdy zaslechli pojem raw strava, možná jste přesně nevěděli, co si pod názvem představit. Ať už vitariánství, živá strava nebo raw food, vše odkazuje k jedinému – ke stravě, která není tepelně upravená. Základní myšlenkou je, že při tepelné úpravě ztrácí potraviny velké množství živin a vitaminů. Raw strava je proto ve většině případů syrová, lehká a nabitá prospěšnými látkami pro tělo.

Konec vaření? Syrová strava plná živin a vitaminů

Raw food, neboli syrové jídlo, je možné v některých případech i lehce tepelně upravit. Vitariánství připouští úpravu surovin do teploty okolo 42 °C, poté už jídlo ztrácí důležité výživové prvky. Na nákupním seznamu by vám tak neměly chybět především ty suroviny, které můžete konzumovat syrové: ovoce, zeleninu, saláty, semínka, sušené plody, namočené luštěniny, ovesné vločky, kokos či med. Vyvarujte se naopak masu, mléčným výrobkům či některým obilovinám. Základem je rovněž konzumace takových potravin, které zbytečně nezatěžují organismus.

Přestože se může zdát, že připravit byť jen jediné jídlo, které neprojde varem, je téměř nemožné, opak je pravdou. Raw stravování nabízí široké možnosti vašemu jídelníčku a díky jednoduchému složení pokrmů není těžké tato jídla připravit. Pokud cítíte, že vaše tělo potřebuje čerstvý vítr do plachet, načerpejte inspiraci v následujících receptech.

1. Snídaňové smoothie se špenátem a skořicí

Svůj den začněte pořádnou dávkou čerstvého ovoce a zeleniny. Ranní příval vitaminů v podobě lehkého smoothie vás neunaví, naopak dodá potřebnou energii. Příprava smoothie je navíc nadmíru snadná a rychlá, což oceníte zejména v pracovní dny. Na zelené skořicové raw smoothie potřebujete:

 

2. Raw dýňová polévka

I proslulou dýňovou polévku můžete bez problému připravit ve stylu raw. Jediné, co budete potřebovat, je pár základních ingrediencí a spolehlivý mixér. Na krémovou dýňovou raw polévku použijte:

Pokud chcete polévku hustší, lijte vodu či rostlinné mléko postupně tak, aby vznikla požadovaná konzistence. Jakmile bude polévka hotová, nezapomeňte ochutnat a případně přisolit nebo přidat oblíbené koření. Na talíři lze polévku posypat čerstvými bylinkami, případně nakrájenou chilli papričkou a semínky dýňovými či sezamovými.

3. Cuketové raw špagety s omáčkou

Odpočiňte si od těžkých jídel a zvolte příjemnější variantu obědové klasiky. Oblíbené špagety lze připravit i v raw syrové verzi, a to dokonce snáze než jejich vařené protějšky. Nachystejte si šikovný spiralizér na zeleninu, mixér a následující potraviny:

4. Avokádová čokopěna pro nehříšné mlsání

Že se ve zdravé stravě nemlsá? Velký omyl. Raw čokopěna z avokáda vám vykouzlí úsměv na tváři nejen proto, jak je sladce dobrá, ale také svým fit složením. Hotovou pěnu rozdělte do sklenic, ozdobte čerstvými malinami, borůvkami nebo banánem a dejte do lednice vychladit. Navrch lze přidat i chia semínka, mandle nebo jedlé květy (hluchavka, fialka, maceška…). Na několik skleniček této dobroty potřebujete.

5. Domácí müsli tyčinky na svačinu i snídani

Raw strava nabízí spoustu možností, jak zahnat hlad zdravým způsobem. Do zásoby si tak můžete připravit domácí müsli tyčinky, které vás zasytí, a zároveň uspokojí vaši touhu po něčem sladkém. Na menší plech potřebujete:

Tip pro vás: Sušené ovoce můžete použít vlastní. Využijte sušičku na potraviny a připravte si zásobu surovin, které máte rádi. Tyčinky lze namísto chlazení také usušit v troubě či právě v sušičce. Jen nezapomeňte nastavit teplotu maximálně na 42 °C!

Při přechodu na raw stravu bude vaším nejvěrnějším pomocníkem mixér a smoothie maker. Vyberte si proto takový, který má dostatečně vysoký výkon a vyhovuje vám ve všech směrech. Využijte jistě i sušičku na ovoce s nastavitelnou teplotou. A především mějte na paměti, že jíst zdravě, neznamená nejíst chutně!