Vodní filtr pro espressa Siemens TZ70003
u Vás již 4.4.IHNED ZDARMA
na 92 výdejnách
Už jen představa lahodného šálku kávy vyvolává úsměv a radost. I když se jedná o velmi oblíbený nápoj, přesto o něm spoustu věcí nevíme nebo zbytečně podléháme mýtům. O kávě se třeba říká, že škodí zdraví. Její přiměřené pití ale představuje prevenci celé řadě nemocí. Navíc obsahuje antioxidanty chránící buňky před volnými radikály, díky kterým má podobně příznivé účinky jako zelený čaj nebo červené víno. Pití kávy podporuje činnost mozku, zvyšuje koncentrační schopnosti, pomáhá zlepšit náladu a odstranit únavu. Snižuje také riziko kardiovaskulárních chorob nebo vzniku cukrovky. Pojďte se s námi podívat, jak ve skutečnosti působí na lidský organismus a přečtěte si o ní další zajímavosti.
Na celém světě se denně vypije kolem 1500 miliónů šálků kávy denně. A její spotřeba stále roste.
Na světě existuje spousta druhů kávy, ale nejznámějšími jsou arabika a robusta. Liší se od sebe svými nároky na pěstování a samozřejmě odlišná je také chuť a aroma kávy. Arabika je považována za nejkvalitnější kávu a tvoří až 70 % celkové produkce kávy na světě. Pije se spíše pro svou skvělou chuť. Robusta, která se pije převážně pro povzbuzení, má dvojnásobně více kofeinu, který způsobuje její silnou a lehce nahořklou chuť. Často se přidává do směsi s arabikou. A věděli jste, že kávová zrna se nachází v bobulích, které jsou jedlé a jsou považována za ovoce?
Jemné aroma kávy a její chuť se liší podle pěstitelské oblasti. Kvalitní káva pochází z plantáží, které se vyskytují ve vyšší nadmořské výšce, protože káva má více času na dozrávání a dokonalé rozvinutí chuti. Určitě stojí za vyzkoušení:
Dopřejte si neobvyklý zážitek, vyzkoušejte cibetkovou kávu Kopi Luwak, která vás překvapí kvalitou (i vyšší cenou). Kávová zrna se získávají z trusu indonéské cibetky, což je kočkovitá šelma, která se živí plody kávovníku a vylučuje jeho zrna. Plody procházejí trávicím procesem téměř neporušené, což jim dodá charakteristickou a specifickou chuť a vůni. Ta je velmi kořeněná a s lehkou a příjemnou příchutí hořké čokolády a karamelu.
Oddejte se lahodné chuti a vychutnejte si šálek skvělé kávy tak, jak ho máte rádi. Jejím základem je perfektní espresso a káva by měla být připravena z vody o teplotě 90-95 °C, protože jen tak dosáhnete optimální chuti, aroma i účinků kávy.
Kofein je povzbuzující účinná látka, která stimuluje nervovou soustavu a činnost srdce. V normálním množství je pro člověka neškodná. Sama o sobě neobsahuje téměř žádné kalorie a nejúčinněji působí káva nalačno, kofein začíná v těle působit již do deseti minut od vypití. Jeho pozitivním účinkem na lidský organismus je například:
Mléko v kávě vstřebávání kofeinu zpomaluje, ale rozhodně nedochází ke snížení jeho obsahu. V lidském těle se poté kofein pohybuje mezi 3–10 hodinami. Jeho obsah se v různých typech kávy liší. Jste-li zvyklí pít několik šálků denně, může se stát, že na něm budete závislí. Tento stav se většinou projevuje bolestí hlavy, nervozitou nebo podrážděním. Ti, kteří z různého důvodu nechtějí pít kávu s kofeinem, si mohou dopřát kávu bez kofeinu. Takový druh kávy je uměle zbaven kofeinu, v kávě ho smí být maximálně 0,1 %. Kofein má také mírné močopudné účinky a podporuje vylučování žaludečních a žlučových šťáv.
Cukr v kávě je tak trochu sporné téma. Samotná chuť kávy je požitek, takže obecně se dá říct, že je lepší kávu nesladit. Pokud si ji osladíte, omezí se vaše schopnost vnímat pravou chuť kávy. Cukr totiž ovlivňuje chuťové buňky a přílišné slazení navíc zvyšuje hladinu cukru v krvi. Pokud si ale neodpustíte do kávy trochu cukru přidat, zvolte alespoň hnědý třtinový cukr, který je lepší než klasický bílý cukr nebo zvolte zdravější přírodní varianty – med, stévii apod. Ty, kdo mají rádi sladší kávu, určitě potěší, že se rovněž vyrábí kávové sirupy, které nápoji dodajívanilkovou, banánovou či jinou sladkou příchuť. Do kávového nápoje je možné přidat také koření, jako např. skořici, hřebíček nebo zázvor.
Kávu s mlékem nebo s cukrem zná každý, ale ochutnali jste již kávu s máslem? Po staletí se pije třeba v Nepálu, Himaláji nebo Etiopii. Takto připravený nápoj je zdravý, posílí tělo a dodává energii, prospívá srdci, snižuje záněty v těle. Rovněž napomáhá s hubnutím a doporučuje se pít především ke snídani. Nesolené máslo chuť kávy nezmění, ale stáhne její přirozenou hořkost. Káva s máslem, tzv. neprůstřelná káva, se stala velmi oblíbenou především ve Velké Británii.