Snídejte jako anglická královna

Nemusíte být zrovna pravými Brity, abyste si mohli ráno zpříjemnit vynikající anglickou snídaní. Přestože se někdy o Angličanech tvrdí, že nejsou příliš dobrými kuchaři, v oblasti snídaně to rozhodně neplatí. Už v 19. století Britové věděli, jak je první jídlo dne důležité. Své ráno tak začínali talířem plným místních surovin, jako jsou vejce, párky či klobáska, fazole, rajčata, žampiony a nesměla chybět ani pravá anglická slanina. Dnes je anglická snídaně považována za britské kulturní dědictví a dopřát si ji můžete kdekoliv na světě. Dokonce i u vás doma.

Pravá anglická snídaně

Příprava anglické snídaně

Ačkoliv bude váš talíř hrát všemi barvami a chutěmi, příprava snídaně není složitá. Vhod vám jistě přijde recept, díky němuž nezapomenete na žádnou součást pokrmu. Na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 párky nebo grilovací klobásky
  • 2 vejce
  • 4 plátky anglické slaniny
  • fazole v rajčatové omáčce
  • 4 žampiony
  • několik cherry rajčátek
  • olivový olej
  • 2 plátky oblíbeného chleba

Nejprve se postarejte o klobásky, jejichž příprava trvá nejdéle. Rozpalte malý stolní gril a pečte na něm uzeninu po dobu deseti minut. Zatímco se připravují klobásky, vrhněte se na přípravu vajec. Z těch můžete vykouzlit lahodná volská oka nebo krémovou vaječinu. Záleží jen na tom, co máte radši. V každém případě se vám bude hodit kvalitní pánev s nepřilnavým povrchem.

Jak na ztracené vejce

Jak na ztracené vejce?

Pokud si troufáte na přípravu ztraceného vejce, nachystejte si menší hrnec s vodou a tu přiveďte k varu. Do připravené lázně vložte na 30 vteřin vejce, a poté je rozklepněte do hrnečku. Do vroucí vody přilijte trochu jablečného octa a udělejte vařečkou vodní vír. Vajíčko následně do víru pomalu vylijte, nechte je 3 minuty vařit, a nakonec servírujte ještě teplé.

Jak vypadá pravá anglická snídaně

Dokonalá souhra chutí

Na talíři nesmí chybět ani pečená rajčátka, slanina a houby. Vše můžete připravit najednou, a to v troubě nebo na pánvičce. V případě, že zvolíte pečení, vyložte pečicí plech alobalem, potřete rajčátka a houby olejem, přidejte plátky slaniny a vše 5 minut grilujte. Pokud se pustíte do rychlejší varianty, tedy přípravy na pánvičce, dbejte na to, aby se rajčata nepřipálila. Jakmile bude vše opečeno, můžete aranžovat na talíř. Podle chuti přidejte mističku teplých fazolí v rajčatové omáčce.

Jako přílohu zvolte oblíbený chléb, jehož plátky snadno opečete v topinkovači, stolním grilu, troubě nebo spolu s rajčátky a slaninou na rozehřáté pánvi. Pro skutečné mistry kuchyně je tu možnost upéct chleba domácí. S šikovnou domácí pekárnou to však zvládne úplně každý, kdo zatouží snídat jako anglická královna.

Dobrá káva korunuje snídani

Čím jiným završit ranní kulinářský zážitek nežli dobrou kávou. Vsaďte na automatické espresso nebo espresso na kapsle a užijte si šálek dokonalé kávy jako z kavárny! Čerstvě namletá káva připravená ve vašem kávovaru udělá taktéž velkou parádu. Kávu můžete samozřejmě vyměnit za konvičku anglického černého čaje s citronem, do nějž si Britové s oblibou přidávají kapku mléka. Po ránu příjemně osvěží také pomerančový džus. A co teprve ten čerstvě vymačkaný! Díky lisům na citrusy nebo mixérům na smoothie, bude sklenka čerstvé šťávy na stole dřív, než si stačíte popřát dobrou chuť.

Pravou anglickou snídani budete mít připravenou do půl hodiny, ale zasytí vás až do oběda. S tím správným kuchyňským vybavením navíc půjde vše snadno a rychle. Vykročte do nového dne pravou nohou a se skvělou snídaní v břiše!