Tipy a zajímavosti ke grilům

  • Středa, 2. květen 2018
  • Kategorie: Zahrada

Jak vybrat ten správný gril už víte. Čím se ale řídit, pokud si chcete grilování užít opravdu naplno? Připravili jsme pro vás soubor důležitých tipů a rad, který byste rozhodně neměli minout.

10 důležitých rad pro správnou grilovačku

  • Na steaky volte nejraději maso z hřebu či zadní části zvířete, tedy například svíčkovou, nebo roštěnec.
  • Maso by mělo být řádně prorostlé tukem a také správně odleželé, aby krásně změklo.
  • Správný hovězí steak by měl být široký 2–3 cm, u ostatních druhů masa postačí 1,5–2 cm.
  • Vyrobte si vlastní marinádu – bude mnohem chutnější a její příprava je snadná.
  • Naložte maso minimálně s 3hodinovým časovým předstihem.
  • Rozpalte gril na teplotu cca 250–300 °C.
  • Během grilování maso nepropichujte, ztratilo by šťávu.
  • Maso solte až v průběhu grilování, jinak pustí veškerou šťávu.
  • Že je maso hotové poznáte tak, že na něj zatlačíte prstem: je-li měkké, je uvnitř syrové, pokud jemně pruží, je uvnitř narůžovělé a pokud je pevné, je uvnitř propečené.
  • Po grilování nechte maso ještě asi 5 minut odležet.

Připravte si pravý americký hamburger

Toužíte po dokonalém šťavnatém hamburgeru, jaký znáte z amerických filmů a seriálů? Udělejte si ho. Je to snadné:

  1. Vsaďte na hovězí: ze všeho nejdůležitější je vybrat správné maso. Sáhněte po tučnějším hovězím (cca 20 %). Nejlepší je přední hovězí.
  2. Namelte si skvělou chuť: masomlýnek by měl přijít na řadu až těstě před samotným grilováním. Maso melte ihned po vytažení z lednice, jinak se může stát, že nebude držet pohromadě.
  3. Neochucujte předem: poté, co vytvarujete z masa placku, o trošku větší než je velikost bulky, lehce ji posolte a popepřete. Hned poté vložte maso na gril.
  4. Grilujete: maso položte na gril, jemně ho přitlačte a bez otáčení propečte do poloviny. Pak ho otočte. Doba grilování se obvykle pohybuje mezi 2-8 minutami. Po sejmutí z grilu nechte maso pár minut odpočinou.
  5. Je libo křupavou bulku? Bulku volte ideálně z hutnějšího materiálu. Rozhodně doporučujeme dát ji na chvíli na gril - bude pevnější, křupavější a hlavně… chutnější!
  6. Naplňte burger dle vaší chuti: při plnění obsahu hamburgeru se řiďte svým chutěmi a nebojte se experimentovat. Důležité je, aby se chutě navzájem nepřebíjely. Každou surovinu je před vložením do hamburgeru dobré upravit – např. ugrilovat zeleninu. Maso by mělo být optimálně vždy dole, jednotlivé suroviny vkládejte tak, aby po sobě neklouzaly a burger tak držel pohromadě.

Jak grilovat zeleninu

  • Potřete zeleninu marinádou nebo rostlinným olejem.
  • Nastavte gril na vyšší teplotu (cca 200 °C). U grilů na uhlí nechte rozžhavené uhlí cca 1/2 hodiny dohořívat a pak přidejte zeleninu.
  • Zeleninu potírejte i během grilování. Bude tak křehká a nevysušená.
  • Obracejte ji v polovině grilování nebo ve chvíli, kdy se na ní objeví tmavé proužky.
  • Ve chvíli, kdy půjde zelenina snadno propíchnout vidličkou, máte hotovo!

Jak pečovat o gril?

  • Po každém grilování očistěte mřížku nebo tál.

  • Elektrické a plynové grily zahřejte na vysokou teplotu a zbytky po grilování zmizí.

  • Zbylé nečistoty odstraňte kartáčem. Pozor na jeho štětinky, vždy volte takové, abyste gril nepoškodily. Na smalt nejlépe mosazné štětinky, na litinu nebo nerez ocelové štětinky.
  • grilů na dřevěné uhlí nezapomeňte vysypat zbytky paliva, popela a jednou začas gril umyjte.
  • elektrických grilů stačí omýt přístroj. Některé jeho části pak můžete mýt přímo v myčce.
  • Po vyčištění by na žádném typu grilu neměla zůstat voda.

Jaké pojmy zná každý správný milovník grilovaného jídla?

  • Raclette: je tradiční švýcarská lahůdka, obdoba oblíbeného fondue. Na malých pánvičkách, které jsou většinou umístěny ze spodní strany grilu, se rozpouští polotvrdý sýr. Ideální přílohou jsou brambory ve slupce. Raclette pánvičky lze samozřejmě použít i na zeleninu a jiné dobroty.
  • Lávové kameny: jsou vyráběny z vyhaslé lávy nefunkčních sopek. Při grilování je výhodné využívat je zejména proto, že takto ugrilované maso je zdravější. Odkapávající tuk se totiž nepřepaluje, nýbrž se vsákne přímo do kamenů. Obvykle vystačí na jednu grilovací sezónu a své využití najdou nejlépe na plynových grilech.
  • Vyměnitelné rošty: pokud si chcete grilování opravdu užít a mít prostor i pro různé experimenty, zkontrolujte, zda je gril vybaven vyměnitelným roštem. V případě, že ano, není problém využít na grilu kámen na pizzu nebo WOK pánev. Možnosti grilu se tak hodně rozšíří.
  • Jak se od sebe liší grily na dřevěné úhlíkontaktní, RBS či elektrické grily a jaké jsou jejich plusy a mínusy vám prozradíme v tomto článku.

Co by se vám při grilování mohlo hodit?