Jak si vybrat kávovar?

„Káva nedává hloupé otázky. Káva rozumí.“ Poznáváte se i vy v tomto výroku? Být „kávičkářem“ dnes není nic neobvyklého. Jako ve všem i zde platí – sto lidí, sto chutí. Každý si svůj šálek rád vychutnává podle vlastních představ. Větší výzvou ale už může být výběr toho správného kávovaru. Pákový? Klasický? Espresso? Nebo kávovar na kapsle? A co rozšířené funkce jako napěňování mléka, automatické odvápňování…? Ponořte se s námi do voňavého světa kávy. S našimi radami se ve světě kávovarů neztratíte...

Klasický „překapávač“

Pod slovem kávovar jsme si donedávna představili pouze tento základní typ přístroje - fungující na principu překapávání vody ze zásobníku přes filtr naplněný kávou. Snadné a nenáročné na obsluhu, jednoduše kávovar, který je vhodný do kanceláří či větších domácností - nebo prakticky kdekoliv, kde se očekává vyšší spotřeba kávy.

U tzv. překapávačů je třeba počítat s výměnou jednorázových papírových filtrů, do kterých je potřeba umlít kávo najemno. Pořídit si ale můžete také kávovar s permanentním sítkem, kde je naopak žádoucí mlít kávu nahrubo.

Údržba překapávacího přístroje je velmi jednoduchá. Jako u všech přístrojů, které přicházejí do styku s vodou, je nevyhnutelné ho pro jeho správné fungování pravidelně odvápňovat, tedy zbavovat ho usazenin vodního kamene. Nic víc ale prakticky nepotřebuje.

Automatické přístroje

V naší nabídce narazíte na polo- a plně automatické kávovary. Hlavním rozdílem mezi nimi je, že plnoautomatický kávovar disponuje integrovaným mlýnkem na kávová zrna a sám si připraví mletou směs na kávu, zatímco poloautomatický přístroj rovnou naplníte svou oblíbenou mletou kávou. Většinu "kávomilů" plně uspokojí poloautomatické přístroje. Přítomnost mlýnku totiž znamená i vyšší pořizovací cenu, na druhou stranu se vám ale kávovar odvděčí krásným aroma a chutí čerstvě namletých kávových zrn. Nastavit si můžete také hrubost mletí a to rovnou ve více úrovních. 

Milovníci latte a lahodného cappuccina určitě zpozorní u kávovarů s možností napěnění mléka do pevné, husté konzistence jako od profesionálního baristy. K dispozici  můžete mít trysku s horkou párou, kterou ponoříte do studeného nebo teplého mléka, nebo mléko nalejete přímo do speciální nádobky a o jeho napěnění se už kávovar postará sám. 

Doplňky pro vaše pohodlí

Pokud zamýšlíte vařit kávu v malé domácnosti/kanceláři, nemusíte investovat do kávovaru, který dokáže plnit dva šálky současně. Pokud máte větší rodinu, časté návštěvy nebo zkrátka chcete ušetřit čas při přípravě kávy, zvolte duální plnění šálků. Drtivá většina automatických kávovarů dnes navíc disponuje plochou pro nahřátí šálků. Každý správný milovník kávy přece ví, že prudkým ochlazením ztrácí káva své fantastické senzorické vlastnosti chuti i vůně, pro které ji tak milujeme. A nepomůže ani ideální provozní tlak automatických kávovarů, který by měl být alespoň 15 barů.

Čištění automatických přístrojů je relativně jednoduché. Téměř každý výrobce ve svém portfoliu nabízí produkty určené k odstranění nánosů vodního kamene, které jednoduše nasypete do nádržky s vodou a necháte proběhnout čistící cyklus. Přístroje nejvyšší třídy zvládají tuto funkci stisknutím jediného tlačítka, opět tedy hovoříme o maximálním uživatelském komfortu.

Kapslové kávovary

Rychleji už to snad nejde! Naplnit vodou, vložit kapsli a stisknout tlačítko. Kapslové kávovary mají obrovskou výhodu v rychlosti a jednoduchosti použití. Některé přístroje umožňují zvolit si velikost šálku, přípravit mléčnou pěnu nebo pracují s kapslemi se sušeným mlékem. Pokud se rozhodnete pro kapslový kávovar, můžete si vybírat ze spousty druhů kávy, intenzity nápoje či alternativních chuťovek jakými jsou např. horká čokoláda, čaj z kapsle či jiné limitované edice horkých nápojů.

Kapslové kávovary mají ještě další nesporné výhody - přístroje zabírají na pracovní desce málo místa a v porovnání s automatickými kávovary jsou cenově dostupnější. Výrobci se rovněž předbíhají v nápaditých designech a barevných provedeních, takže si vybere skutečně každý. Jednoduchá je také údržba - nádobku na mléko je potřeba opláchnout po každém použití, nezapomínejte na pravidelné vyprazdňování nádobky na použité kapsle a čas od času odvápněte. Nic víc tento drobek nepotřebuje!

Pákové kávovary

Levnější přístroje pracují obvykle s tlakem kolem 9 barů, což představuje dostatečné podmínky pro chutnou kávu, správnou extrakci a lahodnou, pevnou pěnu. Pákový kávovar se do domácností hodí zejména pro svou rychlou připravenost. Páka je vlastně držák na mikrofiltr (standardně nerezový), do kterého před přípravou manuálně utlačujíte požadované množství mleté kávy pro jednu, či dvě osoby a necháte spařit.

Pákové kávovary obvykle disponují plochou pro nahřívání šálků a po spuštění jsou velmi rychle připravené k práci. Dražší přístroje obvykle obsahují parní trysku pro přípravu mléčné pěny - snadno si tak můžete vyrobit cappuccino či latte. Pracovat s pákovým espressem vyžaduje trochu cviku, samotná příprava je však velmi příjemným rituálem a možností skutečně si vychutnat svou oblíbenou kávovou specialitu. 

Tipy a triky na závěr

  • Pravidelná údržba kávovaru je klíčem nejen k dlouhé životnosti a bezporuchovému provozu. Nánosy vodního kamene mohou ovlivnit kvalitu i chuť výsledného nápoje, nemluvě o možném poškození jeho funkčních součástí. Věnujte údržbě pravidelně pár minut aspoň 1x do týdně. A pokud zrovna nemáte při ruce odvápňovač, je možné čas od času sáhnout i po obyčejném kuchyňském octu.
  • Chcete-li se nechat probudit nezaměnitelným aroma kávy, vsaďte na přístroj s automatickým časovačem. Jednoduše si jej večer nastavíte, připravíte vodu i kávovou směs a přístroj v určenou hodinu připraví šálek kouřící se kávy.
  • Milovníci velkých šálků, případně latte by si určitě měli vybrat přístroj s nastavitelnou výškou šálku a opomenout byste neměli ani dobu přípravy jedné kávy. Espresso o objemu 30 ml by měl být kávovar schopen připravit cca během 30 sekund.

Nejoblíbenější výrobci kávovarů: